Σε πήρε το κατόπι ο φονιάς
υφαίνοντας της Έριδος πορφύρα
κι η νύχτα πρόφτασε το Γέρο του Μωριά
να κρούει του θανάτου θύρα…
Θλίψη, ντροπή απλώσαν τα φτερά
στη θέα του γυμνού παλληκαριού…
Κόρη σ’ αγκάλιασε… υψώθηκες ξανά
στο αντιφέγγισμα του φεγγαριού…
Σε μία λαμπρή εκδήλωση ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θανιωτών «Άγιος Γεώργιος» και ο Δήμος Τρίπολης, τίμησαν τη μνήμη του ήρωα κι αγωνιστή του ΄21 Πάνου Κολοκοτρώνη, πρωτότοκου γιου του Θ. Κολοκοτρώνη, την Κυριακή10-11-2013 Η όμορφη αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη, βοήθησε πολύ και η ωραία ημέρα. Η εκδήλωση βασικά ξεκίνησε από την εκκλησία και οι ομιλίες έγιναν στην αίθουσα του Συλλόγου. Η τελετάρχης κ. Σουλελέ –Μπουρνά άνοιξε την εκδήλωση καλωσορίζοντας τους καλεσμένους κάνοντας τους συνηθισμένους σύντομους χαιρετισμούς. τον λόγο πήρε ο διδάσκαλος συμπατριώτης Αντώνιος Μπάρκας. .
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Αντώνιος Μπάρκας, συνταξιούχος διδάσκαλος, ο οποίος με πλήρη σεβασμό προς την ιστορική αλήθεια μας εξιστόρησε τα γεγονότα. Ο λόγος του μεστός εμπεριστατωμένος παρουσίασε τα τραγικά γεγονότα με,μεγάλη ακρίβεια
Σταχυολογούμε από την ομιλία του:
«Η Ελληνική μας ιστορία έχει υπέροχες φυσιογνωμίες που πρόσφεραν τον εαυτό τους θυσία στο βωμό της Πατρίδας. Απ’ αυτές τις υπέροχες μορφές είναι γεμάτη η εποχή του ηρωικού και συγκλονιστικού μεγαλείου του 1821.
Σήμερα τιμάμε έναν ήρωα, πρόκειται για τον πρωτότοκο γιο του Γέρου του Μοριά, τον Πάνο Κολοκοτρώνη που έζησε την αυγή της επανάστασης… Έζησε για πολλά χρόνια στην Ζάκυνθο και ήταν από τους πιο μορφωμένους αγωνιστές της Ελληνικής επανάστασης όπως αναφέρει ο Φωτάκος. Έλαβε μέρος στη μάχη του Βαλτετσίου. στην πολιορκία της Τριπολιτσάς και στην καταστροφή του Δράμαλη στα Δερβενάκια. Το 1823 ανέλαβε φρούραρχος του Ναυπλίου. Πρώτη εμφύλια διαμάχη μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών ο Πάνος τάχθηκε με τους αντικυβερνητικούς. Ιούλιος 1824 οι Πελλοπονήσιοι αποχώρησαν από την κυβέρνηση. Ο δεύτερος εμφύλιος στα πρόθυρα.
Οι δυό κυβερνήσεις, πολιτικών και στρατιωτικών και ο εμφύλιος σπαραγμός των Ελλήνων μαζί με όλα τα δεινά που έφεραν στον τόπο μας προκάλεσαν και τον άδικο θάνατο του Πάνου Κολοκοτρώνη.
Στις 12 Νοεμβρίου 1824 ξενύχτισε στου Κατρέλα και το πρωινό έφθασε στου Θάνα όπου και κατευθύνθηκε στο χωριό Βουνό όπου και συγκρούστηκε με τα κυβερνητικά στρατεύματα. Γυρίζοντας αργά το απόγευμα στις 13 -11 1824 κι αφού είχαν απομείνει μονάχα 4 άτομα(Πάνος, Σιαμαράνης,Βανκιώτης, Ρηγόπουλος) του έστησαν ενέδρα οι κυβερνητικοί. στη θέση Ζαϊμια Άνδρες Μακεδόνες τον ξάπλωσαν από το άλογό του κάτω νεκρό. Την άλλη μέρα τον έθαψαν στη Συλίμνα. Ο θάνατος του Πάνου επέδρασε πολύ στον αγώνα των δύο παρατάξεων, ο θάνατός του επέφερε τα ολέθρια κατόπιν στην πατρίδα συμβάντα, συνέχιση του εμφυλίου την φυλάκιση των αρχηγών. Η σημερινή ημέρα είναι μνημόσυνο. Η Ελλάδα παλεύει σήμερα με εχθρούς γνωστούς από το παρελθόν. Οφείλει να ανακτήσει το κύρος της και να αντισταθεί σε κάθε σύγχρονη δουλεία.
Ευχόμεθα να έχουμε πάντοτε ανεξάντλητα ψυχικά αποθέματα ώστε να παρευρισκόμεθα στις εκδηλώσεις αυτές και να τιμούμε τις μεγάλες στιγμές.»
Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η μικρή Δέσποινα Μπαρλά απαγγέλλοντας στο τέλος του πανηγυρικού κι ένα ποίημα ( ο θρήνος του παλληκαριού) Ο κόσμος χειροκρότησε θερμά την δεκάχρονη Δέσποινα και όλοι μεταβήκαμε στον τόπο που έπεσε ο αγωνιστής. Ο παπά Χρήστος διάβασε το τρισάγιο κι άρχισε η κατάθεση στεφάνων.
Μας τίμησαν με την παρουσία τους Ο δήμαρχος Τρίπολης, ο Βουλευτής κ. Λυκουρέντζος ο εκπρόσωπος της περιφέρειας κ.Ευάγγελος Γιαννακούρας, ο υπεύθυνος δημοτικής ενότητας κ. Κοσκινάς, ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων Υπολοχαγός Ντόας Γεώργιος, από την αστυνομική Διεύθυνση αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Ηλιόπουλος, ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ανθυποπυραγός κ. Τερζής, ο πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου κ. Σπύρος Δημητρακόπουλος ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Θάνα, Κ Δημήτριος Τυροβολάς, και ως ένδειξη σεβασμού το τελευταίο στεφάνι το κατέθεσε ο γέροντας πολεμιστής του 1940 στα βουνά της Αλβανίας, κ. Μαυραγάννης.Η εκδήλωση έκλεισε με ενός λεπτού σιγή και τέλος την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου. Μοιράστηκαν γλυκά κι αναψυκτικά, βγήκαν οι σχετικές φωτογραφίες και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.